05 dec 2012

Europa helpt lidstaten met aanpak jeugdwerkloosheid

Het EU-Jeugdwerkloosheidspakket dat de Commissie vandaag voorstelt, met onder meer een garantieregeling voor jongeren en een strategie om pas afgestudeerden aan het werk te helpen, komt geen moment te vroeg, vindt Bart Staes, Europarlementslid (Groen).

De Groenen hebben sterk aangedrongen op maatregelen die de hoge graad van werkloosheid terugschroeven en pleiten al langer voor een aanpak die start van zodra jongeren de school verlaten. Een rapport uit 2009 van de Deense groene Emilie Turunen diende duidelijk als inspiratie.
Bart Staes: "De voorstellen liggen er, nu is het aan de lidstaten om dit in actie om te zetten. In België is de jeugdwerkloosheid alarmerend hoog. De cijfers spreken voor zich: in Vlaanderen plus 20 procent in vergelijking met vorig jaar en in Brussel is meer dan 30 procent van de jongeren werkloos. Hoog tijd dus om een tandje bij te steken."

Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa swingen de werkloosheidscijfers de pan uit. Staes: "Steun uit Europa om dit probleem aan te pakken, komt geen moment te vroeg. Dat de Commissie hiervoor de Structuurfondsen wil aanboren - vooral het Europees Sociaal Fonds - lijkt logisch. De 7,5 miljoen jongeren die vandaag in Europa zonder werk of opleiding zitten, krijgen op deze manier terug perspectief. Gerichte opleiding en toeleiding naar de arbeidsmarkt kunnen een belangrijke hefboom zijn."

"Ook het engagement om jeugdwerkloosheid op te nemen in het Europese Semester is welkom. Het is een sleutelindicator in de huidige context. Dat ook de sociale en tewerkstellingsdoelstellingen in het kader van het Europese Semester worden versterkt, is een opsteker. Europa mag zich immers niet alleen beperken tot een harteloos besparingsbeleid. Er is ook nood aan een aanpak met sociale en ecologische accenten."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente