22 jan 2014

Europa moet verschepen van gevaarlijk afval serieuzer nemen

De Europese lidstaten moeten concrete en openbare actieplannen opstellen, en meer samenwerken om de export van potentieel gevaarlijk afval buiten Europa op te sporen en tegen te gaan." Dat staat in een rapport van Europees parlementslid Bart Staes (Groen) dat vandaag werd goedgekeurd in de commissie Leefmilieu. Het rapport scherpt de bestaande Europese wetgeving rond de export van afval aan. "Dat is nodig," zegt Staes, "want het gaat om vele miljoenen tonnen potentieel gevaarlijk afval en vele lidstaten kijken de andere kant op."

Staes: "Steeds terugkerende schandalen over het dumpen van gevaarlijk afval in ontwikkelingslanden maakten de laatste jaren duidelijk dat het aanscherpen van de regels nodig is. Door deze export gezamenlijk op Europees niveau beter te monitoren, kunnen we illegale afvaltransporten voorkomen en daarmee schade aan mens en milieu voorkomen."

Een rapport uit 2009[1] toonde aan dat de gemelde voorbeelden van illegale afvaltransporten slechts een fractie van het daadwerkelijke volume illegaal afvalexport vormt. Een andere studie, de Europese effecten rapportage uit 2011 stelde dan weer dat zelfs als slechts 1% van alle afvaltransporten illegaal plaatsvindt, het nog gaat om 2,8 miljoen ton afval.

Staes noemt het daarom ook onbegrijpelijk dat slechts 9 lidstaten ook echt daadwerkelijke inspecties uitvoeren: "Het exporteren van ons afvalprobleem naar landen waarvan je weet dat die bepaalde soorten van afval niet kunnen verwerken, getuigt van weinig ethiek. Liefst een kwart van alle afvaltransporten voldoet niet aan de Europese regels. Daarom vinden zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement dat er blijkbaar verplichte afspraken met de lidstaten gemaakt moeten worden. Ze moeten dus met gedegen actieplannen komen, inclusief een minimum aan fysieke inspecties, informatie uitwisselen en de samenwerking tussen diensten bevorderen en mogelijk maken."

1) Rapport European Environmental Agency (EEA): "Waste without borders in the EU? Transboundary shipments of waste, 1/2009, p. 11-12".

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK