27 nov 2013

Europarlementsleden steunen imkers en stemmen voor duidelijke etikettering van GGO's in honing

De milieucommissie van het Europees Parlement stemde vandaag over een voorstel om de EU-regels voor honing te herzien. Een meerderheid van de leden verwierp het voorstel van de Europese Commissie dat het niet nodig acht om de aanwezigheid van GGO-stuifmeel in honing op het etiket te vermelden. Bart Staes (Europarlementslid Groen): 'De parlementsleden zetten met dit besluit de belangen van de consumenten, de bijen en de imkers op de eerste plaats.'

Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2011 dat wanneer honing besmet is met stuifmeel van genetisch gemodificeerde planten dit onder EU wetgeving vermeld moet worden op het etiket. Als reactie op dit oordeel heeft de Europese Commissie een herziening van de EU-wetgeving voor honing gelanceerd, die stelt dat de aanwezigheid van GGO-stuifmeel in honing niet aangegeven hoeft te worden op het etiket.

Bart Staes, groene onderhandelaar voor dit dossier is erg tevreden dat de parlementsleden van de milieucommissie dit hypocriete voorstel verworpen hebben. "Aangezien Europese landen honing invoeren uit landen waar GGO's geproduceerd worden, kan er GGO-stuifmeel in onze honing belanden. Dit moet duidelijk aangegeven worden op het etiket, opdat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken en imkers beschermd worden. Vele imkers zijn bezorgd over hun kwaliteitsproduct en willen de aanwezigheid van GGO-stuifmeel in hun honing vermijden", aldus Staes.

Staes: "Het commissievoorstel zette de uitspraak van het Europees Gerechtshof op zijn kop. De consument moet juist geïnformeerd worden over de producten die in de winkelrekken staan, ook voor honing. Ik ben tevreden met het resultaat van de stemming vandaag en hoop dat dit zal worden bevestigd door het voltallige Europees Parlement tijdens de plenaire zitting van begin volgend jaar".

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK