01 maa 2011

Europees Hof verbiedt discriminatie in verzekeringspremies

Groen! is blij met het oordeel van het Europees Hof van Justitie om verschillende verzekeringspremies voor mannen en vrouwen vanaf 2013 te verbieden.

Een autoverzekering of levensverzekering mag daardoor niet langer sekse-afhankelijke statistieken gebruiken om premies te berekenen.

Bart Staes: "Deze uitspraak doet recht aan het idee achter verzekeringen: samen delen in het opvangen van risico's. Of je nu een man of een vrouw bent, een ongeval kan iedereen overkomen. Dat vrouwen gemiddeld minder autoschade hebben dan mannen, betekent niet dat een hogere premie voor alle mannen gerechtvaardigd is. Net zo goed is het discriminerend om een levensverzekering voor een vrouw, vanwege een hogere gemiddelde levensverwachting, duurder te maken dan voor een man."

Een Europese richtlijn verbiedt discriminatie op grond van geslacht in goederen en diensten. Voor verzekeraars werd daarop tot nu toe een uitzondering gemaakt. Op vraag van TestAankoop is die uitzondering door het Hof nu in strijd verklaard met het grondbeginsel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen. Sekse mag vanaf 21 december 2012 geen factor meer zijn in de statistieken die ten grondslag liggen aan de premieberekening.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK