24 feb 2016

Europese Commissie wil vergunning voor glyfosaat met 15 jaar verlengen

De Europese Commissie wil het omstreden middel glyfosaat - onkruidverdelger, vooral bekend als bestanddeel van RoundUp - voor nog eens 15 jaar vergunnen (deze vervalt eind juni). Dat staat in het voorstel dat de Commissie vandaag aan het Europees Parlement overmaakte. "Een regelrechte schande", noemt Bart Staes (Groen Europarlementslid) het, die twijfelt aan wiens kant de Commissie eigenlijk staat.

De Europese Commissie wil het omstreden middel glyfosaat - onkruidverdelger, vooral bekend als bestanddeel van RoundUp - voor nog eens 15 jaar vergunnen (deze vervalt eind juni). Dat staat in het voorstel dat de Commissie vandaag aan het Parlement overmaakte. "Een regelrechte schande", noemt Bart Staes (Groen Europarlementslid) het, die twijfelt aan wiens kant de Commissie eigenlijk staat.

Vorig jaar nog toonde een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) aan dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. "Met dit ontwerpbesluit negeert de Commissie gewoon het aspect volksgezondheid, en geeft ze voorrang aan de industriële lobby die trouwens heel agressief op dit dossier werkt," weet Staes.
De wetenschappelijk resultaten van de WGO zijn van die aard dat ze moeten aanleiding geven tot een globaal moratorium op het gebruik van glyfosaat. De Commissie zou het voorzorgsbeginsel moeten inroepen.

Staes: "Nog erger is dat in het voorstel geen bindende voorwaarden worden opgenomen voor het gebruik van glyfosaat. Zelfs het Europees Voedselveiligheidsagentschap geeft toe dat er op lange termijn schade kan zijn voor zoogdieren (en dus mensen). Ook over de hormoonverstorende werking is verder onderzoek nodig."

"Zolang de producenten niet publiekelijk kunnen aantonen dat er geen schadelijke effecten zijn, moet glyfosaat verboden worden op de Europese markt."
In Nederland heeft de Tweede Kamer al een verbod op glyfosaat gevraagd. Waarom kan dat niet in België? We roepen onze regering op niet mee te gaan in de perverse logica van de Commissie en tegen de goedkeuring van glyfosaat te stemmen op 7 maart."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente
×

Twijfel je nog aan een groene stem?

Stel je vraag

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK