24 jun 2014

Europese top - EU leiders moeten Europese verkiezingen respecteren en gendergelijkheid bij top jobs verzekeren.

De Europese staats- en regeringsleiders zullen op de Europese top van 26-27 juni hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie nomineren. Er zal ook gediscussieerd worden over de andere topfuncties in de Europese instellingen, die nog steeds voornamelijk door mannen ingevuld worden. Om de gendergelijkheid vooruit te helpen, stellen de Europese groenen voor dat elke lidstaat zowel een vrouwelijke als een mannelijke kandidaat voorstelt.

Bart Staes, Europarlementslid Groen: "Het ziet er naar uit dat de Europese leiders de uitslag van de Europese verkiezingen zullen volgen en dus ook de vooropgestelde procedure waarbij Jean-Claude Juncker genomineerd zal worden als kandidaat voor het Commissie voorzitterschap. Hopelijk regeert het gezond verstand en slaagt David Cameron er niet in dit democratische proces, gesteund door al de grote politieke partijen, een halt toe te roepen."

Staes: "Dit betekent niet dat de heer Juncker daarom carte blanche krijgt. We kijken uit naar de politieke prioriteiten van mr. Juncker, want de steun van onze groene groep hangt af van welke prioriteiten hij vooropstelt voor de Europese Commissie en de EU voor de komende vijf jaar en of die overeenkomen met onze visie. We willen geen voorgekookte deal over de top jobs en de politieke agenda van de komende legislatuur tussen de twee grootste politieke groepen. Het Europees Parlement verdient beter dan dat.

Staes: "Naast onze kritische houding over het politieke spel vinden we het noodzakelijk dat gendergelijkheid verzekerd wordt als het over de invulling van de Europese top jobs gaat. De huidige situatie waarbij de topfuncties gedomineerd worden door mannen is een triestige weergave van onze Europese besluitvorming en dit moet veranderen. We stellen daarom voor dat elke lidstaat zowel een vrouwelijke als mannelijke kandidaat naar voor zou moeten schuiven. Op basis daarvan kan de nieuwe Commissie voorzitter dan een college samenstellen waarbij het genderevenwicht gegarandeerd wordt. Het is de hoogste tijd dat Europa gendergelijkheid serieus neemt en dit ook zelf tot in de hoogste Europese cenakels toepast."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK