Euthanasie, abortus en discreet bevallen

Je lichaam is van jou. Het klinkt logisch, maar niet iedereen kent de vrijheid om op cruciale momenten in het leven over z'n eigen lichaam te beslissen. Recht op zelfbeschikking is voor ons het uitgangspunt. Voor mensen die ondraaglijk lijden, maar ook voor vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken of die discreet wensen te bevallen.

Het is niet aan politici om oordelen te vellen over mensen in een uitzichtloze medische situatie. Je kiest zelf hoe je wil sterven. Met of zonder inmenging van anderen, met of zonder ingrepen die het levenseinde versnellen. We evalueren de wet op euthanasie. Twijfelgevallen halen we uit de schemerzone. Ook euthanasie bij dementie maken we mogelijk.

Eerlijke communicatie en heldere informatie zijn sowieso ontzettend belangrijk. Je huisarts, woonzorgcentrum of thuiszorgdienst bespreekt samen met jou tijdig je zorgvoorkeuren. Ook je wensen rond het levenseinde komen expliciet aan bod. Als een arts geen euthanasie wil uitvoeren, moet hij doorverwijzen naar een arts die wel bereid is dit te doen.

Vrouwen hebben het recht om vrijwillig hun zwangerschap af te breken. De beslissing om een abortus te ondergaan is ingrijpend. Niemand neemt zo’n beslissing onbezonnen. Een recht als abortus hoort niet thuis in het strafwetboek. De termijn om de zwangerschap te kunnen afbreken, breiden we uit naar 16 weken.

We willen in ons land ook discreet bevallen mogelijk maken. De naam van de moeder komt dan niet in de geboorteakte. Enkele gegevens worden wel bewaard en kunnen later leiden tot contact tussen moeder en kind – als ze dat allebei willen.

Soms is een duwtje in de rug nodig om een kinderwens te vervullen. Draagmoederschap,  donorschap en embryo-onderzoek helpen veel mensen vooruit. Dat is een goeie zaak. Wel trekken we duidelijke grenzen: baby's zijn geen business. Draagmoederschap regelen we wettelijk. En donorkinderen krijgen meer informatie over hun donor.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK