10 mei 2017

Evaluatie 10 jaar antidiscriminatiewetten: "Werk aan de winkel"

Vandaag publiceert Unia haar evaluatie van 10 jaar antidiscriminatiewetgeving. Groen is tevreden dat die evaluatie er eindelijk ligt. Uit de evaluatie blijkt echter dat de antidiscriminatiewetgeving in de praktijk vaak dode letter is gebleven.

“Het bilan van de centrumrechtse regeringen is ontgoochelend. Met deze evaluatie heeft Staatssecretaris Demir huiswerk tot het einde van de legislatuur. De strijd tegen discriminatie en racisme vormt het speerpunt van het inclusief burgerschap dat we allemaal nastreven”, stelt Evita Willaert, kamerlid (Groen). Willaert wil dat de regering nog voor de zomer stappen vooruitzet op vlak van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Unia schuift duidelijk praktijktesten naar voor als onderdeel van het handhavingsbeleid bij de inspectiedienst. “De maatschappelijke roep om praktijktesten klinkt steeds luider. Dat de regering daar doof voor blijft toont aan dat ze discriminatie niet serieus neemt”, stelt Willaert. Daarnaast pleit Unia ook voor positieve actie. “Toen ons land in 2007 een nieuwe antidiscriminatiewetgeving invoerde, voorzag die ook een koninklijk besluit over positieve actie. Tien jaar later blijkt dat dode letter. Ook daar zal staatssecretaris Demir een inhaalbeweging moeten doen”, aldus Willaert.

Groen schuift naast de invoering van praktijktesten ook andere voorstellen naar voor in de strijd tegen discriminatie. Willaert: “De toegang tot justitie voor slachtoffers van discriminatie moet worden verbeterd. Dat komt onder meer omdat dergelijke klachten niet serieus genoeg worden genomen. De politiek moet daarin het voorbeeld geven.” Daarnaast pleit Groen voor de mogelijkheid tot class action, een collectieve vordering om discriminatie aan te klagen. “We moeten de slachtoffers versterken in plaats van hen te culpabiliseren, zoals sommige meerderheidspartijen doen”, besluit Willaert.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK