10 mei 2012

Federale regering duwt werklozen in de armoede

De federale regering wil de werkloosheidsuitkeringen sneller laten dalen in de hoop zo meer werklozen aan het werk te krijgen. Groen wil ook meer werklozen aan het werk maar hekelt de te forse en onvoorwaardelijke degressiviteit die de regering voorstelt. Groen-voorzitter Wouter Van Besien: “Dit duwt werklozen regelrecht onder de armoedegrens. Dat de regering van CD&V, OpenVLD en sp.a dit aankondigt op dezelfde dag als een alarmerend armoederapport dat toont dat 140.000 kinderen in Vlaanderen in armoede leven, toont aan hoe onrechtvaardig deze klassieke tripartite aan het besparen is. En dat voor een regering die tegelijk geen enkele ambitie toont om nieuwe jobs te creëren.”

De degressiviteit die de regering invoert, is voor Groen te fors. Als de regering het systeem degressiever wil maken dan vandaag, moet volgens Groen de initiële werkloosheidsuitkering naar omhoog. Onderzoek heeft aangetoond dat een voldoende hoge uitkering aan het begin van de werkloze periode sneller leidt tot een goede jobmatch. Met een voldoende hoge uitkering kan de werkloze zich voor 100% concentreren op zijn zoektocht naar een job, zonder zich zorgen te moeten maken over zijn inkomen.

Voor Groen vormt de armoedegrens de absolute ondergrens voor alle uitkeringen. De regering verlaagt de werkloosheidsuitkering voor alleenstaanden van 1.111 euro naar 916 euro, nochtans ligt de armoedegrens op 973 euro. Van Besien: ”Hoe kunnen we van een werkloze verwachten dat hij zich voor 100% kan focussen op de zoektocht naar een job als hij dagelijks moet worstelen om rond te komen?”

Bovendien is het beter om de degressiviteit niet aan vaste termijnen te koppelen zoals de regering nu doet maar wel aan de zoekbereidheid van de werkloze. Zoniet, dan verdwijnt elk onderscheid tussen werklozen die geen geschikte job kunnen vinden en werklozen die onvoldoende inspanningen doen.

Tot slot stoot het tegen de borst dat de federale regering niet verder komt dan de stok om mensen mee aan het werk te slaan in plaats van een uitgebreid pakket aan maatregelen dat inzet op jobcreatie. "Waar blijven de lagere lasten op loon, waar blijven de jobs door investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie, wanneer koppelt de regering de notionele interestaftrek aan jobcreatie? Het armoederapport dat vandaag bekend werd gemaakt, bewijst voor de zoveelste keer dat een job de beste buffer is tegen armoede. Mensen aan een job helpen, daar moet de prioriteit liggen," besluit Van Besien.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK