11 jan 2012

Felicitaties van Di Rupo aan Congolese instanties zijn diplomatieke blunder

Eva Brems is niet te spreken over de felicitatiebrief van premier Elio Di Rupo aan de Congolese instanties voor de recente presidentsverkiezingen. Brems, die bij de verkiezingen in Congo aanwezig was als waarnemer, verwacht een kritischer benadering van onze regering. Niet alleen de Congolese oppositie maar ook het internationaal gerenommeerde Carter Center, stellen dat de verkiezingen niet geloofwaardig zijn wegens onregelmatigheden bij de telling van de stemmen en het gebrek aan transparantie bij de compilatie en publicatie van de resultaten.

Eva Brems: ”Premier Di Rupo heeft Kabila weliswaar niet rechtstreeks gefeliciteerd, maar kon natuurlijk wel verwachten dat zijn lof voor de ‘Congolese instanties’ door Kabila gebruikt zou worden om de legitimiteit van de verkiezingsuitslag te versterken. Dit is een diplomatieke blunder. Ons land gaf eerder een beter signaal door de afwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bij de eedaflegging van Kabila. Dit signaal gaat nu verloren terwijl het met het oog op de bekendmaking van de uitslag van de parlementsverkiezingen toch bijzonder belangrijk is om de druk op de ketel te houden. De uitlatingen van Di Rupo zijn ook niet van aard om de ongerustheid en de verontwaardiging bij de Congolezen in ons land te doen afnemen.”

Eva Brems heeft een vraag ingediend om van de Premier te horen of zijn standpunt afgesproken was binnen de voltallige Regering.

Bekijk hier een fragment van de vraag van Eva Brems aan Premier Di Rupo in Villa Politica: http://www.deredactie.be/permalink/1.1194298

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK