31 mei 2012

G100 vraagt betere lerarenopleiding

Groen heeft woensdag in het Vlaams Parlement een G100 of burgertop over het secundair onderwijs georganiseerd. Leerkrachten, leerlingen en hun ouders konden er hun mening geven over de geplande hervormingen in het onderwijs. Vooral de roep om de versterking van de lerarenopleiding klonk luid. 'De lerarenopleiding is momenteel het BSO van het hoger onderwijs', zo zei een van de deelnemers.

Vlaams parlementslid en onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman (Groen) had leerkrachten, leerlingen en ouders uitgenodigd om te praten over de hervormingsplannen in het onderwijs. De deelnemers discussieerden onder meer over het ideale lessenrooster en gelijke kansen op de middelbare school.

Ook de lerarenopleiding kwam aan bod. Die moet versterkt worden en moet ook beter afgestemd worden op de realiteit in de klassen. "De discussie heeft aangetoond dat alles begint bij een degelijke lerarenopleiding", aldus Meuleman. "Niet alleen de opleiding zelf moet verbeterd worden, leerkrachten vragen ook om na hun opleiding beter begeleid en ondersteund te worden."

Rond het ideale lessenrooster werd onder meer voorgesteld om scholieren naarmate hun leeftijd toeneemt meer vrijheid te geven in het samenstellen van hun leertraject. "En binnen de leertrajecten zou er best wat extra aandacht mogen gaan naar praktische vorming, sport en spel," vonden de aanwezigen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK