02 jul 2013

GAS-loket CD&V is nepoplossing

CD&V richt een loket op voor al haar mandatarissen die met vragen zitten over de verstrengde regels rond de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS). Kamerlid Eva Brems (Groen) reageert: “Het is positief dat bij CD&V het voortschrijdend inzicht over absurde regels begint te dagen. Maar het is teleurstellend dat regeringspartijen een loket moeten oprichten om hun belabberde wetgeving uit te leggen en te corrigeren. Groen wil een officieel meldpunt waar alle burgers absurde GAS-boetes of discriminerende en onrechtvaardige toepassingen ervan kunnen signaleren.”

De regeringspartijen drukten de groenen tijdens de parlementaire bespreking op het hart dat we vertrouwen moesten hebben in het gezond verstand van de lokale besturen. "De CD&V-fractie gaf enerzijds toe dat er op sommige plekken belachelijke GAS-boetes worden uitgeschreven. Anderzijds stemden ze uiteindelijk toch voor de uitgebreide en verstrengde wet", legt Brems uit.

CD&V, Open VLD en sp.a hadden geen oren naar de Groen-voorstellen om in de wet een waarborg tegen of controle op absurde GAS regels in te bouwen. ”Nu een loket voor enkel CD&V-mandatarissen oprichten lost dit fundamentele probleem niet op. Dit is een nepoplossing”, reageert Brems.

Groen herhaalt dan ook de oproep aan steden en gemeenten om de federaal mogelijk gemaakte GAS-boetes niet klakkeloos over te nemen, en GAS niet te gebruiken voor -14-jarigen. ”Het initiatief van CD&V toont duidelijk aan dat er iets schort aan de wetgeving. Zo liet de CD&V-burgemeester van Deinze Jan Vermeulen weten dat je voor het opnieuw opgooien van confetti nog altijd een GAS-boete kan krijgen in zijn gemeente. We hopen alvast dat hij zich gaat melden bij het CD&V-meldpunt”, besluit Brems.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK