28 apr 2016

Gatz moet guts tonen

“Minister Sven Gatz (Open VLD) zal nu moeten bewijzen wat hij waard is als Cultuurminister”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) op de subsidieadviezen in het kader van het Kunstendecreet.

“Organisaties die een positief advies krijgen, en toch geen geld krijgen. Dan snapt een kind dat er te weinig geld is. Er worden positieve adviezen afgeleverd ten bedrage van zowat 106 miljoen euro, terwijl er op vandaag slechts 86 miljoen in de pot zit, een verschil van 20 miljoen euro. Ofwel toont de minister nu zijn hart voor de sector en overtuigt hij zijn collega’s om aan de extra 20 miljoen te geraken, ofwel zal ons kunstenlandschap enorm verschralen.”

“Kan je je een Vlaams kunstenlandschap voorstellen zonder een NTGent of Stan, zonder de Zomer van Antwerpen, Ultima Vez, Villanella, Behoud De Begeerte en Il Fondamento? Ik alvast niet. Of zonder H ART, De Bijloke, Eastman, Anima Eterna, De Roovers en Pantalone? Stuk voor stuk organisaties die volgens de adviescommissies subsidies verdienen, maar die onder het ijskoude zaagblad van 86 miljoen euro vallen. Deze regering van N-VA, CD&V en Open VLD wordt de hakbijl voor de cultuursector”, zegt Bart Caron.

Het feit dat er zoveel gevestigde waarden bij de afvallers zitten wekt bij Caron enige vrees op. “De minister zal misschien geneigd zijn om andermaal, net als zijn voorgangster Joke Schauvliege (CD&V), de kaasschaaf te hanteren om enkele grote namen op te kunnen vissen. Maar dat gaat dan uiteraard ten koste van die organisaties die volgens de adviezen absoluut top zijn. De minister moet niet morrelen in de marge, hij moet vechten voor voldoende extra middelen. Gatz moet nu guts tonen binnen de Vlaamse Regering.”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente