20 mei 2017

Geef scholen financiële prikkel als ze diversiteitscijfers halen

Hoe ziet het beroep van leerkracht er uit in de 21ste eeuw? En wat heeft die leerkracht nodig? Om het antwoord te vinden op deze vragen bracht Groen een 150-tal leerkrachten samen in het Vlaams Parlement voor een Open Parlement over het onderwijs.

Elisabeth Meuleman (Groen): "Er kwamen tal van vernieuwende en verrassende ideeën boven. Eén van de voorstellen gaat over de diversiteit van ons lerarenkorps. Ons lerarenkorps is te wit, en dat houdt onderwijsongelijkheid in stand. Beloon scholen als ze Vlaamse streefcijfers halen middels een financiële prikkel."

De middag leverde heel wat bruikbare ideeën op, zoals dat van een 40-jarige, permanente lerarenopleiding, in plaats van de huidige 3 jaren. "Leerkracht zijn is een constant leerproces. Investeer dus in nascholing en vorming. Geen kleine workshops en nascholingsinitiatieven van een halve dag maar professionalisering en expertise delen", stelt Meuleman. Daarnaast bleek ook overduidelijk de nood aan ondersteuning van jonge leerkrachten. Een jaar aanvangsbegeleiding naar Schots model voor elke startende leerkracht zou daar een antwoord kunnen bieden.

"Goede ideeën en diverse stemmen uit het onderwijsveld verdienen een megafoon. We kregen enorm veel positieve reacties. Leerkrachten staan blijkbaar te popelen om mee na te denken over hun beroep en om te leren van elkaar", aldus Meuleman. Het was voor de aanwezigen een heel inspirerende en dynamische dag. Het toont ook dat het lerarenloopbaanpact geen uitstel meer verdraagt. "Als minister Crevits het pact blijft uitstellen komen we er zelf mee”, besluit Meuleman. Ze zal daartoe binnenkort een initiatief indienen in het parlement.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente