15 jan 2014

Geen GGO-labels voor GGO-gecontamineerde honing is slag in gezicht voor imkers en consument

Een meerderheid van de Europarlementsleden stemde vandaag tegen GGO-labels voor honing. Groen Europarlementslid Bart Staes is verbolgen: "Nu honing wordt uitgesloten van de Europese GGO-regelgeving, kunnen consumenten niet weten of de honing die ze kopen GGO-vrij is en zijn imkers niet beschermd tegen GGO-vervuiling."

Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2011 dat honing besmet met genetisch gemodificeerde pollen volgens de Europese GGO-wetgeving gelabeld moet worden. In reactie daarop heeft de Commissie voorgesteld de EU-wetgeving voor honing aan te passen zodat de aanwezigheid van genetisch gemodificeerde pollen in honing niet op het etiket vermeld zou moeten worden.

Bart Staes: "Door de stemming van vandaag wordt de klok teruggedraaid. Het voorstel van de Commissie draait het oordeel van het Europees Hof van Justitie, dat al door de sector werd toegepast, terug. Ik betreur ten zeerste dat een meerderheid van de Europarlementsleden het Commissievoorstel vandaag gevolgd heeft."

Deze stemming gaat volgens de groenen in het Europees Parlement in tegen de hele logica van het Europese GGO-beleid. Deze vertrekt net vanuit het feit dat genetisch gewijzigd organismen niet natuurlijk zijn en bijgevolg een risicoanalyse, autorisatie, en etikettering moeten krijgen. Bart Staes: "Een vrije en geïnformeerde keuze van de consument dient via etikettering ook voor honing gegarandeerd te worden, net zoals voor alle andere voedselproducten. Ook behoren imkers zelf vrij te kunnen beslissen over hun product. Imkers vrezen reputatieschade voor honing als zuiver en natuurlijk product."

Bart Staes: "Genetisch gewijzigde pollen zijn per definitie geen natuurlijk bestanddeel van honing. Helaas heeft een meerderheid van de Parlementsleden toegegeven aan de lobby-inspanningen van honingindustrie en honingimporteurs. Europese imkers en consumenten, die zich keer op keer voor transparante etikettering hebben uitgesproken, trekken aan het kortste eind."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK