31 jan 2016

Geen push-backretoriek, maar veilige spreiding in Europa nodig

“Het is niet door de N-VA rechts voorbij te steken dat progressieven het draagvlak vergroten voor opvang van oorlogsvluchtelingen”, reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt zondag verbaasd op de verklaringen van sp.a-voorzitter John Crombez.

Wouter De Vriendt: “economische vluchtelingen moeten terug, maar het recht op asiel voor mensen op vlucht voor oorlog bestaat gelukkig al enkele decennia. Een push-backbeleid wil oorlogsvluchtelingen dat recht ontzeggen. Dat dit indruist tegen het internationaal recht zegt ook Amnesty International. Zou John Crombez dan niet weten dat Turkije vandaag geen veilig land is, waar vluchtelingen zelfs geen asiel kùnnen aanvragen?”

“Zolang dat niet verandert, is het aan Europa om nu eindelijk werk te maken van het spreidingsplan voor 160.000 erkende oorlogsvluchtelingen. Dat bestaat al enkele maanden op papier, maar tot nu toe zijn er via dat plan nog maar 300 mensen opgevangen”, zegt De Vriendt.

“Europa moet ook veilige gecontroleerde hervestiging mogelijk maken, om te vermijden dat mensen verplicht worden om zich op de dodelijke smokkelroutes te begeven”, zegt De Vriendt: “ik nodig alle progressieven dan ook uit om het debat op een serene manier te voeren. De focus moet op oplossingen blijven, en push-backretoriek doet dat debat geen deugd”, besluit Wouter De Vriendt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK