11 maa 2011

Geen Synatom-lening voor energiebesparing

Synatom, de spaarpot voor de ontmanteling, heeft momenteel ongeveer 5,5 miljard euro in kas. Een vraag om daarvan 100 miljoen euro te lenen voor sociale energieprojecten van het FRGE blijft al sinds het najaar onbeantwoord. Dat maakt Groen!-Kamerlid vandaag bekend in De Morgen.

Het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) werkt samen met OCMW's en intercommunales om energiebesparende maatregelen te financieren bij particulieren, meer specifiek bij sociaal zwakkere groepen. Om die werking te kunnen uitbouwen wensen zij 100 miljoen euro te lenen van jet Synatomfonds.

Calvo hekelt de weigerachtige houding van de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen, die moet beslissen over leningen. "Terwijl de kernexploitanten zelf naar hartenlust kunnen lenen uit de spaarpot, weigert men de financiering van energiebesparende maatregelen die ook de gewone man in de straat ten goede komen. In budgettair moeilijke tijden en met prijzen die de pan uit swingen is deze situatie onbegrijpelijk", aldus het groene Kamerlid.

Minister van Energie Paul Magnette vroeg de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen nochtans om het geld van Synatom bij voorkeur te lenen aan FRGE en Fedesco, fondsen die energie-efficiëntieprojecten financieren. "Het FRGE diende daarom vorig jaar al een aanvraag in om 100 miljoen euro te lenen bij Synatom. Zij wachten nog steeds en dat is onaanvaardbaar", besluit Calvo.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK