09 okt 2014

Gelijke kansen voor vrouwen en mannen niet van belang voor federale regering?

Het bureau van de senaat besliste vandaag om het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen, dat functioneert in opdracht binnen de senaat, af te schaffen. Vlaamse en franstalige vrouwenbewegingen en hebben nog geprobeerd de meerderheid te overtuigen, tevergeefs. Ecolo-Groen ondersteunt de vraag van de vrouwenbewegingen, en wil gelijke kansen tussen vrouwen en mannen terug op de agenda.

Al wekenlang blokkeren de meerderheidspartijen de start van de hervormde senaat. Blijkbaar is één van de redenen hiervoor dat de federale regering het adviescomité voor gelijke kansen binnen de nieuwe senaat wil afschaffen. Dit adviescomité is het slachtoffer van de koehandel die de onderhandelaars de voorbije weken hebben ondernomen. Elisabeth Meuleman, fractieleider van Ecolo-Groen in de Senaat heeft in het bureau het behoudt van het comité verdedigd. Het adviescomité heeft als belangrijke taak om erover te waken dat het genderthema wordt meegenomen, zowel in de werking van de federale overheid zelf, als in haar externe verplichtingen.

“De beslissing om dit comité af te schaffen is een zeer slecht signaal en toont duidelijk het gebrek aan belang dat de regeringspartijen hechten aan gelijke kansen voor vrouwen en mannen.” aldus Meuleman. “Nochtans zijn er heel wat uitdagingen. Kijk maar naar de regeringsvorming zelf. Het ziet er niet naar uit dat er evenveel vrouwen als mannen in de federale regering zullen komen, men komt waarschijnlijk niet eens in de buurt van een evenwichtige verdeling. Blijkbaar is men een waakhond om dit probleem aan te kaarten liever kwijt dan rijk?”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK