04 nov 2015

Geloofwaardigheid EU staat op het spel na uitdijend Volkswagen schandaal

"Na het nieuwe hoofdstuk in de Volkswagen-saga - veel meer auto's voldoen niet aan de Europese uitstoot normen - is het hoog tijd dat het Europees parlement een volwaardige onderzoekscommissie opstart. Helaas trekken ook hier weer de grote politieke fracties aan de handrem."

Zo reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "De invloed en lobby van de Europese auto-industrie is volledig uit de hand gelopen. Daarom lanceerden we een grappig campagne filmpje over zo'n Volkswagen lobby, dat eigenlijk een niet zo grappige realiteit weerspiegelt."

Staes: "We zitten met Dieselgate nog maar aan het topje van de ijsberg te krabben. Er is sprake van een systemisch probleem rond de grote invloed van de auto-industrie op regelgeving. Ook de slappe, protectionistische en soms beschamende reactie van de Europese Commissie en lidstaten is een groot politiek probleem. De VS laten Europa zien hoe het wél zou moeten: aan de ene kant het vervolgen van fabrikanten die democratisch overeengekomen wetten overtreden. En aan de andere kant laten de VS zien dat er geen technische barrières zijn om auto's aan strengere normen rond de uitstoot van zowel NOX als CO2, te laten voldoen."

Staes: "Het besluit van de Europese regeringen vorige week om de normen op vraag van de auto-industrie dan maar drastisch te versoepelen, is daarom volstrekt onaanvaardbaar en ronduit cynisch. Het is het belonen van een industrie die eerst de regels heeft afgezwakt en vervolgens massaal heeft overtreden. We zullen de druk binnen het Europees parlement blijven opvoeren om dit akkoord over uitstootnormen te verwerpen. Het is cruciaal voor nog enige politieke geloofwaardigheid dat Europa komt met geloofwaardige autotesten, waar burgers en consumenten op kunnen vertrouwen."

Staes: "Mede daarom moeten zowel de Europese commissie als het Europees parlement een grondig onderzoek instellen naar hoe en waarom Europese overheden oogluikend hebben toegestaan dat bestaande regelgeving met voeten werd getreden. Het is daarom een parlementsvoorzitter als Martin Schultz (S&D fractie) onwaardig dat hij, samen met de voorzitter van de christendemocratische (fractievoorzitter Manfred Weber, onze vraag tot de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie in deze zaak heeft tegengehouden. We zullen deze eis dan ook opnieuw indienen."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente