01 sep 2014

Gemarchandeer EU-commissaris doet België invloed in EU verliezen

België is het laatste land dat nog geen Eurocommissaris voorgedragen heeft. De federale onderhandelaars hebben van toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nog drie dagen tijd gekregen. Kamerlid Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen): “België zou er verstandig aan doen om sneller te beslissen. Terwijl ons land treuzelt, is de verdeling van zware commissarisportefeuilles volop aan de gang. Hoe langer deze soap aanhoudt, hoe meer invloed we verliezen in de Europese Unie. Het gebrek aan eenheid is pijnlijk.”

Geen ministerpost is zo belangrijk als de Eurocommissaris. De Europese Commissie heeft immers veel macht op wetgevend vlak en bepaalt mee de richting die Europa uitgaat. “Als stichtend lid van de EU en als overtuigd Europeesgezind land, draagt België een belangrijke verantwoordelijkheid. Zeker nu de EU door een vertrouwenscrisis gaat”, vindt De Vriendt. “Het gemarchandeer met de post van Eurocommissaris is daarom een smet op ons Europese blazoen. Bij uitstek België moet een rol opnemen als het gaat om de strijd tegen klimaatverandering, handhaving van de vrede of de jeugdwerkloosheid. Het zou een blamage zijn voor ons land indien we een banale portefeuille zoals ‘meertaligheid’ krijgen.”

De onderhandelaars laten al wekenlang hun interne mandatenverdeling primeren op het Europese belang. Dat is onverantwoord.

Groen en Ecolo wijzen met de vinger naar het gebrek aan samenhang tussen de nationalistische, liberale en christendemocratische onderhandelaars. De ecologisten vragen om snel de nodige samenhang terug te vinden en de knoop door te hakken. “De onderhandelaars laten al wekenlang hun interne mandatenverdeling primeren op het Europese belang. Dat is onverantwoord”, besluit Wouter De Vriendt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK