31 jan 2017

Gent herverdeelt voedseloverschotten

Gent strijdt tegen voedselverspilling. Samen met het OCMW gaat de stad jaarlijks minstens 100 ton voedseloverschotten van retailers herverdelen naar sociale organisaties.

Gent strijdt tegen voedselverspilling. Samen met het OCMW gaat de stad jaarlijks minstens 100 ton voedseloverschotten van retailers herverdelen naar sociale organisaties.

De voedseloverschotten worden gekoeld opgeslagen in een centraal depot. Van daaruit worden ze herverdeeld naar verschillende sociale organisaties, zoals sociale restaurants, voedselverdelingsinitiatieven en sociale kruideniers.

Het project stelt bovendien tien tot twaalf mensen te werk in de leerwerkplekken van het OCMW. Ze krijgen er een opleiding logistiek in samenwerking met arbeidsbemiddelaar VDAB.

'Met de voedselstrategie Gent en Garde zet Stad Gent al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem', vertelt schepen voor Leefmilieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid Tine Heyse. 'Een van de doelstellingen is het vermijden van voedselverspilling. Zo vond in 2014 het Niets is Verloren Festival plaats waarbij er met voedseloverschotten gekookt werd voor 5.000 Gentenaars. In 2015 werd het Restorestje gelanceerd, dat ondertussen in meer dan 100 Gentse horecazaken verkrijgbaar is. Dit project geeft verder vorm aan de Gentse voedselstrategie door structureel in te zetten op een zinvolle herverdeling van voedseloverschotten.'

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK