07 nov 2016

Geruzie over alcohol- en tabaksplan schaadt de volksgezondheid

Ecolo-Groen is de onenigheid binnen de regering omtrent het alcohol- en tabakbeleid grondig beu. “Met al dat geruzie slaagt de regering er maar niet in om een effectief alcohol- en tabakbeleid op tafel te leggen. De gezondheid van de bevolking is blijkbaar ondergeschikt aan het politieke gekibbel. Het is tijd voor een menselijker beleid dat de gezondheid van alle Belgen centraal stelt”, aldus Anne Dedry, kamerlid Groen.

Ecolo-Groen roept de regering op om de tabaksproblematiek ernstiger te nemen. “Dit gaat over onze gezondheid. De overheid heeft daar een fundamentele rol in te spelen. Het plan van De Block, dat duidelijk onvoldoende doorgesproken is met de coalitiepartners, gaat ruim onder de lat. Er is geen sprake van een totaalverbod op reclame, noch een leeftijdsverhoging van 16 tot 18 jaar, noch een verbod op aroma’s en additieven, noch een verbod van verkoop in automaten. En dat terwijl experts keer op keer aangeven dat deze maatregelen essentieel onderdeel uitmaken van een effectieve totaalaanpak”, stelt Dedry.

Ook over het alcoholplan ontstond dit weekend onenigheid binnen de regering. Opnieuw kan het beleid van De Block niet op de steun van de coalitiepartners rekenen. “Het gevolg van dit gekibbel is een totale stand still. De problematiek verdwijnt daar niet mee. Het schouwspel van de laatste maanden binnen de meerderheid zal niet leiden tot minder rokers of tot minder problematische alcoholgebruikers”, besluit Dedry.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK