12 okt 2015

Gezonde voeding goedkoper maken is de gezondheidsshift die nodig is

Het ontmoedigen van het gebruik van suikerhoudende producten is een goede zaak. De suikertaks die de federale regering voorstelt heeft echter geen enkel gedragsveranderend effect en is een platte belastingverhoging. Kamerlid Anne Dedry (Groen): “Gezonde en lokale voeding goedkoper maken door een BTW-verlaging, is een positieve maatregel met groter effect.”

Volgens Dedry slaat deze suikertaks de bal volledig mis, en zal het niet de gewenste effecten genereren. “Er is duidelijk onvoldoende nagedacht over deze maatregelen. De suikertaks op frisdank van 3 cent per liter zal de gezondheid van de Belgen niet verbeteren, het zal alleen de staatskas vullen, vooral op de kap van de armste gezinnen. Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen sterk gesuikerde en minder gesuikerde dranken. De regering stuurt hier een totaal verkeerd signaal,” aldus Dedry.

Ecolo-Groen komt met een concreet voorstel om deze maatregel bij de sturen. “Gezonde voeding is vaak duurder dan ongezonde voeding. Maak gezonde voeding goedkoper door een aangepast BTW-tarief, zodat iedereen – arm en rijk - aangemoedigd wordt om gezonder te eten en te drinken. Groen wil in dit kader de Europese regelgeving wijzigen, zodat seizoensgebonden en lokale groenten en fruit en biologische producten van een verlaagd btw-tarief kunnen genieten,” stelt Dedry, die minister De Block aanmoedigt om eindelijk werk te maken van echte gezondheidsdoelstellingen, zodat het leven niet duurder, maar gezonder wordt.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK