Goed voor de planeet

Stel je voor dat je net een boom plantte thuis. Mooi, goed voor de dieren en meer schaduw komende hittegolf. Maar je hoort ook dat de prachtige bomendreef in de buurt gekapt wordt. Zucht. Je neemt vaak de trein naar het werk. Maar de bus naar het station komt altijd nét te laat om je overstap te halen. Een uur vroeger vertrekken dan maar. Je wilt duurzaam op vakantie gaan. Maar je kan het treinticket niet betalen… het vliegtuigticket wel. Je draagt je steentje bij voor klimaat en milieu, maar botst op drempel na drempel, ergernis na ergernis. Herkenbaar?

Hoe je je verplaatst en hoeveel dat kost, hoe je omgeving eruit ziet en of je daar mee over kan beslissen, dat is allemaal politiek. Wij willen ervoor zorgen dat de ecologische keuze ook de makkelijkste en goedkoopste wordt. Gedaan met stilstand en halve maatregelen. Tijd voor moedige politiek die doet wat nodig is.

Zo kies je voor het openbaar vervoer, omdat dat sneller, comfortabeler en goedkoper is. Er komen meer bussen en trams, die ook regelmatig rijden. Je weet dat je de trein haalt, die rijdt namelijk op tijd en enkele keren per uur. Op vakantie in Europa? Ook dan kies je met gemak voor de trein: betaalbaar en makkelijk te boeken. Een gezonde fietstocht naar school? Dat kan, want overal zijn veilige fietspaden.

Onze bossen, die kappen we niet, we breiden ze uit. Zo beschermen we ons tegen hitte en vuile lucht. Ze zijn gezond voor onze omgeving en een thuis voor de dieren. Ook droogte en overstromingen krijgen geen kans. We herstellen onze moerassen en maken onze steden en gemeenten weer groener. Als jij thuis buiten stapt, dan sta je in een gezellige straat, met bomen en groene pleintjes. Een straat waar je kinderen ook fijn kunnen buitenspelen.

Je huis verwarmen, koken, Netflixseries bingen? Het gebeurt allemaal met duurzame energie. We versterken onze wind op zee en maken werk van groene waterstof. We leggen zonnepanelen op elk overheidsgebouw en zorgen ervoor dat iedereen mee kan profiteren van de winsten van groene energie.

We zorgen voor propere zeeën en rivieren. Wegwerpplastics zijn verleden tijd en chemische vervuiling mag niet meer. Herstellen en hergebruiken worden de norm van onze economie. Zo creëren we ook nog eens tienduizenden duurzame jobs. België loopt vol mensen met straffe ideeën om de klimaatcrisis aan te pakken. Onze bedrijven barsten van de ervaring om ze uit te voeren. Waar wachten we op om dat alles volop uit te spelen?

Een wereld waarin we ons goed kunnen voelen: daar gaan we voor. Allemaal samen. Want een gezonde planeet, daar wordt iedereen beter van.


Met Groen willen we van de ecologische keuze de makkelijkste en goedkoopste keuze maken.
 
Ervoor zorgen dat jij vaker kiest voor de fiets of het openbaar vervoer  – omdat het gezonder, comfortabeler en goedkoper is. Onze bossen en natuur niet kappen, maar uitbreiden. Wegwerpplastics en chemische vervuiling naar het verleden bannen. Je huis verwarmen, koken, Netflix-series bingen: allemaal op duurzame energie. En zo ook nog eens tienduizenden duurzame jobs creëren.
 
Een gezonde planeet, daar wordt iedereen beter van.