Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit

07 Augustus 2022

Groen wil 0 procent btw op groenten en fruit

'Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee.' (Barbara Creemers)

Iedereen heeft recht op toegang tot gezonde voeding. Om die reden stelt Groen-parlementslid Barbara Creemers voor om de btw op groenten en fruit af te schaffen. Vandaag betaal je zes procent btw op groenten en fruit. 'Groenten en fruit zijn voor veel mensen te duur om op te nemen in hun dagelijks eetpatroon. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, maken we een gevarieerd eetpatroon een stuk toegankelijker voor iedereen, ook voor mensen met een kleine portemonnee', verduidelijkt Creemers.

Ongeveer de helft van de Belgische volwassen bevolking heeft overgewicht en 1 op 5 kampt met obesitas. Uit onderzoek blijkt bovendien dat wie in een socio-economisch kwetsbare situatie verkeert grotere kans maakt op obesitas. 'Eten volgens een gevarieerd eetpatroon met veel groenten en fruit betekent voor veel mensen een grote hap uit hun budget. Door de btw op groenten en fruit af te schaffen, kunnen we groenten en fruit betaalbaarder en in één klap aantrekkelijker maken dan bewerkte voeding', verduidelijkt Creemers.

Een btw-verlaging op groenten en fruit zou gezien de sterke inflatie niets te vroeg komen, meent het Groen-parlementslid. 'Verse groenten en fruit werden het afgelopen jaar 5,8 procent duurder. Belgische gezinnen besteden jaarlijks ongeveer 950 euro aan verse groenten en fruit. Een btw-verlaging van zes naar nul procent maakt die boodschappen gemiddeld 54 euro goedkoper. Een afschaffing van de btw zou dus goed zijn voor de gezondheid én portemonnee.'

Een gevarieerd eetpatroon is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. Investeren in de toegang tot gezonde voeding zou de maatschappij ook financieel opleveren. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd 7 procent van de gezondheidsmiddelen in de Europese Unie ingezet worden om ziektes te bestrijden die gelinkt zijn aan obesitas. Ook in België is de gezondheidskost die gelinkt is aan diabetes en het voorstadium van de ziekte gigantisch. Creemers: 'Diabetes kost de ziekteverzekering jaarlijks 5,8 miljard euro. Dat is meer dan het deel van de ziekteverzekering dat naar kanker gaat (2,3 miljard euro) en maar liefst 17 procent van de totale ziekteverzekering. Met een afschaffing van de btw op groenten en fruit kunnen we een preventief beleid voeren dat de gezondheid van de Belgen verbetert en de maatschappelijke ziektekost naar beneden haalt. Win-win dus', besluit Creemers.

Lees ons standpunt over gezondheid en welzijn