15 okt 2012

Groen behaalt historisch aantal verkozenen (308)

Groen haalde nooit eerder in de geschiedenis zoveel gemeenteraadsleden: minstens 308(door opvolging kunnen dat er nog meer worden). “Dat is een stijging met meer dan één derde (36%),” stelt Groen-voorzitter Van Besien vast. “In 2006 haalden we er 226, in 2000 waren het er 298. Daarmee overtreffen we ruimschoots het doel dat we naar voren schoven voor deze verkiezingen. We wilden 50 bijkomende raadsleden en behalen er uiteindelijk minstens 82.”

De winst die Groen liet optekenen komt zowel uit de centrumsteden als daarbuiten. Buiten de centrumsteden stijgt de partij van 187 verkozenen naar 237 (+27%). In de centrumsteden van 28 naar 51 raadsleden (+82%) en in het Brussels Gewest van 11 naar 20 (+82%). De grootste winsten laat de partij optekenen in de centrumsteden. In Leuven en Oostende komen er telkens 3 verkozenen bij, in Mechelen 4 en in Gent 5. In verschillende gemeentes haalt Groen op eigen kracht vlotjes meer dan 15% (Leuven (15,5%), Huldenberg (16,2%), Herent (16,7%) en Merelbeke (17,8%). Zelfs meer dan 20% in Knesselare (20,6%), Aalter (20,7%) en Mortsel (21,9%) tot zelfs 31,4% in Zwijndrecht .

”Het meest opmerkelijke resultaat behaalt Groen in het Brusselse Gewest,” aldus een tevreden Van Besien. ”In Brussel steken we alle andere Vlaamse partijen voorbij en wordt Groen de grootste Vlaamse partij met de meeste gemeenteraadsleden: 19. In Watermaal-Bosvoorde gaat de burgemeesterssjerp naar de Groen-Ecolo kandidaat Olivier Deleuze.”

Waar Groen afgelopen legislatuur in de meerderheid zat, beloont de kiezer de partij op heel wat plaatsen voor het geleverde werk. In Mechelen haalt Groen 4 extra raadsleden (2 naar 6) en boekt de stadslijst 3% winst. In Zwijndrecht blijft Groen de grootste partij (31,4%). In Mortsel boekt de lijst met Ingrid Pira 4 bijkomende zetels (3 naar 7) en het hoogste aantal voorkeurstemmen. Ook in Turnhout en Houthalen gaat Groen vanuit een uittredende meerderheid vooruit. In Sint-Niklaas gaat het kartel sp.a-Groen achteruit, maar boeken de groenen een zetelwinst van 1 naar 3. Enkel in Hasselt verliest het kartel en ook Groen binnen dat kartel. Tot slot stijgt ook het aantal groene provincieraadsleden fors met 41%: van 17 naar 24 verkozenen.

”Groen heeft een schitterend resultaat geboekt. Nooit eerder haalden we zoveel verkozenen en behaalden we voorlopig 2 burgemeesters. Groen dankt al haar mandatarissen, leden, sympathisanten en vrijwilligers die zich de voorbije jaren zo hard hebben ingezet om van deze verkiezingen een groot succes te maken. Wij danken ook onze vele kiezers die zich hebben uitgesproken voor een sterker groen beleid in de Vlaamse steden en gemeenten,” besluit Van Besien.

Klik hier om het volledige overzicht van de verkiezingsresultaten van Groen te bekijken


Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK