30 sep 2011

Groen! Brussel wil vegetarische maaltijden in alle restaurants van Brusselse overheidsinstellingen.

Sinds 1977 is 1 oktober Wereld Vegetarisme Dag. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht geschonken aan vleesmatiging. Annemie Maes, Brussels parlementslid voor Groen! benadrukt hoe belangrijk het is om stil te staan bij onze vleesconsumptie: “In België ligt de dagelijkse consumptie van dierlijke eiwitten meer dan twee keer hoger dan de om gezondheidsredenen aanbevolen hoeveelheid van 75 à 100 g. Wat, hoe en hoeveel we eten mag dan een hoogstpersoonlijke keuze zijn, toch heeft deze keuze ook implicaties op het leefmilieu wereldwijd. En wil je de wereld veranderen, begin dan bij jezelf. Daarom is het niet meer dan logisch dat elke Brusselse overheidsinstelling een vegetarisch alternatief aanbiedt of minstens een veggiedag organiseert.”

Naar het voorbeeld van Gent, Hasselt en nog enkele andere Vlaamse steden is sinds mei ook in Brussel Donderdag Veggiedag. Dit is een campagne die wil stimuleren om tenminste één keer per week lekker vegetarisch te eten. Eén dag in de week zonder vlees of vis, maar mét veel groenten en fruit. Met dank aan Eva vzw, die overigens ook subsidies kreeg van het Gewest om een Brussel-Veggiemap te maken. Een handig instrument voor zij die in Brussel op zoek zijn naar een heerlijke vegetarische maaltijd.

Vleesmatiging is om vele redenen een goede zaak. Voor het milieu, want veeteelt zorgt voor heel wat CO2-uitstoot, en is daarmee een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde. Voor de gezondheid, want in ons land eten we gemiddeld 60% eiwitten teveel. En voor het dierenwelzijn, want de Belg consumeert dieren die meestal in intensieve omstandigheden worden gekweekt. Daarom verdient vleesmatiging de nodige aandacht.

Annemie Maes: ”Studies tonen aan dat overmatige vleesconsumptie nadelige gevolgen heeft voor onze gezondheid, het leefmilieu, de landen in het Zuiden en het dierenwelzijn. In het regeerakkoord staat ‘van Brussel een toonbeeld maken op het vlak van duurzame voeding’ opgenomen als doelstelling. Daarom vraag Groen! dat de regering een extra inspanning doet, door alvast zelf het goede voorbeeld te geven.”

Annemie Maes heeft een resolutie klaar om vegetarische alternatieven in overheidsrestaurants aan te bieden, om meetinstrumenten te ontwikkelen om de vleesconsumptie in ons Gewest in kaart te brengen, en om de vermindering van vleesconsumptie als doelstelling op te nemen in het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK