Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout op stage bij i-mens: "Nabije zorg is de toekomst"

17 Mei 2024

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout op stage bij i-mens:

"Nu besparen op zorg zou een historische vergissing zijn" - Jeremie Vaneeckhout 

Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout ging vandaag op zorgstage bij de onafhankelijke zorgorganisatie i-mens in de buurt van Kortrijk. Hij hielp de jarige Katia uit Wervik met eten maken en deed de was en strijk. Katia heeft een ziekte waardoor ze bedlegerig is. Daarna hielp hij ook mee met animatie te voorzien in Kinderdagverblijf Bengelhoek in Wervik. Tijdens een gesprek met i-mens CEO Karin Van Mossevelde kwam Vaneeckhout met een duidelijke boodschap: "Nu besparen op zorg zou een historische vergissing zijn, we moeten net investeren. Er komt een vergrijzingsgolf aan, die mensen verdienen een goede, betaalbare zorg, liefst in eigen buurt. Nabije zorg is de toekomst."

Rechtse partijen dreigen na de verkiezingen te besparen op zorg. Volgens Vaneeckhout zouden nieuwe besparingen op zorg een ramp zijn voor veel Vlamingen. "Kijk naar wat de Vlaamse Regering - waar Groen geen deel van uitmaakt - heeft gedaan met haar besparingen op de gezinshulp. Daardoor zijn er vandaag minder zorgverleners aan huis. En als die zorg wegvalt, moeten ouderen - vaak tegen hun zin - naar grote, onpersoonlijke en vaak dure woonzorgcentra, ver weg van vrienden en familie", zegt Vaneeckhout. "Terwijl ze veel liever in hun eigen woning blijven wonen, met aangepaste zorg aan huis, of in kleinschaligere, huiselijkere woningen in hun eigen buurt, dichtbij vrienden en familie. Dat leren we uit recent onderzoek van de Koning Boudewijnstichting: 90% van de ouderen wil liever niet naar een woonzorgcentrum."

Voor Groen ligt de toekomst in goede, betaalbare zorg in je eigen buurt. Vaneeckhout: "Tegenslagen zoals ziekte kunnen ons allemaal overkomen. Een sterke gezondheidszorg is daarom essentieel om dan toch een waardig leven te kunnen leiden. Dat doe je door betaalbare zorg aan huis te voorzien, met een efficiënte, lokaal georganiseerde thuiszorg en door kleine, betaalbare zorgwoningen te voorzien in plaats van mensen weg te steken in grote, onpersoonlijke en veel te dure woonzorgcentra, weg van iedereen die ze graag zien." 

Ook wil de partij dat ouderen méér keuze hebben dan enkel thuis blijven of verhuizen naar een woonzorgcentrum. "Denk bijvoorbeeld aan meergeneratiewonen, cohousing of andere kleinschalige woonvormen. Dat moeten we meer stimuleren. Dan kan je zelfstandig wonen én krijg je de zorg die je nodig hebt. Een win-win situatie. We moeten weg van de muurtjes tussen de verschillende vormen van zorg. Waarom organiseren we de kinderopvang niet dichtbij de ouderenzorg. Dat biedt zoveel kansen.", besluit Vaneeckhout.