27 jun 2011

Groen! en Ecolo komen samen op in alle 19 Brusselse gemeenten

Groen! en Ecolo streven in alle 19 Brusselse gemeentes naar één gemeenschappelijke lijst met een gezamenlijk regionaal programma en plaatselijke speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2012. “Door de krachten te bundelen, zorgen we voor een sterkere inhoudelijke samenwerking en kunnen we onze ambities hoger leggen: gaan voor de allereerste groene burgemeester in het Brussels gewest,” aldus de trotse voorzitter van Groen! Brussel Rik Jellema.

De samenwerking tussen Groen! en Ecolo is zeker niet nieuw. In 2006 kwamen beide partijen al samen op in 15 van de 19 gemeenten van Brussel. Ook in het federale parlement werken de partijen al meer dan 30 jaar nauw samen. Maar nu mag het nog iets meer zijn. "In Vlaanderen heeft Groen! al burgemeesters, idem voor Ecolo in Wallonië," aldus Ecolo-covoorzitter Sarah Turine: "Tijd om eenzelfde ambitie voor Brussel te koesteren."

In hun speeches wezen beide voorzitters op een aantal belangrijke uitdagingen voor het gewest en dus ook voor de Brusselse gemeentes. De vereiste ‘interne staatshervorming’ of ‘stadshervorming, kwam ook ruim aan bod. Of zoals voorzitter Rik Jellema het zei: "Wie schepen wil worden met zware bevoegdheden moet dat nu doen, want in 2018 zullen de zware bevoegdheden bij het Gewest liggen".

Groen! en Ecolo hebben de ambitie om in de meerderheden te blijven waar ze nu al samen in zitten. (Etterbeek, Jette, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde) En om in zo veel mogelijk meerderheden in te breken. ”Daar waar we nog geen gemeenteraadslid hadden, moet dat nu wel lukken. We denken hierbij o.a. aan Anderlecht, Evere en Sint-Agatha-Berchem. Daarnaast willen Groen! en Ecolo voor de eerste keer ooit een groene burgemeester in het Brussels gewest,” besluit de voorzitter van Groen! Brussel Rik Jellema.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente