13 jan 2016

Groen krijgt steun om het aantal milieuvriendelijke overheidswagens op te trekken

“Het is positief dat ook alvast één regeringspartij beseft dat 13 elektrische of CNG-wagens, op een totaal van meer dan 4000 voertuigen, zeer ondermaats is. Groen zal dus een resolutie indienen om de streefcijfers voor milieuvriendelijke wagens drastisch op te trekken en bindend te maken. De overheid moet het goede voorbeeld geven. Belastinggeld uitgeven voor vervuilende wagens is onaanvaardbaar”, zegt Groen-parlementslid Johan Danen.

Johan Danen bracht woensdagochtend uit dat nauwelijks 13 op 4.000 overheidswagens milieuvriendelijk zijn. Hij ontdekte dat via een vraag aan de minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). De Vlaamse overheid heeft slechts 8 elektrische wagens en 5 op gas, op een wagenpark van in totaal 4396 wagens.

In procenten uitgedrukt gaat het dus om slechts 0,2 % elektrische voertuigen en 0,1 % voertuigen op gas. Nochtans beloofde de Vlaamse regering in haar omzendbrief van juni 2013: “Zo wordt het voor entiteiten verplicht om, vanaf de vierde aankoop per jaar, voor 1 op 4 voertuigen een ecoscore van 72 of meer te behalen. In de praktijk kan dat alleen met een hybride, een elektrisch of een aardgasvoertuig. Daarnaast zal de Vlaamse overheid als geheel streven naar minstens 5% elektrische of plug-in hybride voertuigen bij nieuwe aankopen per jaar.”

Op de laatste ministerraad voor de kerstvakantie besliste de Vlaamse regering om in 2020 in nieuwverkoop 7,5% elektrische voertuigen en 5% gas-voertuigen te realiseren met het actieplan “Clean Power for Transport”.

“Mooie plannen, maar in de praktijk zien we dat er tot nu toe niet veel in huis komt. Liever vandaag al meer propere voertuigen, dan een vaag plan om het in de toekomst te doen”, legt Johan Danen uit: “Dit zijn beschamend lage cijfers. We zien dat de Vlaamse regering goed is in het maken van plannen. De uitvoering ervan blijft dode letter,” aldus Johan Danen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK