26 jun 2012

Groen laat onderwijsveld aan het woord: lancering e-book over hervorming secundair onderwijs

Met haar vandaag gepresenteerde e-book “LAAT ONS EENS AAN HET WOORD” wil Elisabeth Meuleman, Vlaams Parlementslid voor Groen, een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over de hervorming van het Secundair Onderwijs.

Op dit moment staat het Vlaams onderwijs aan de Europese top op vlak van kwaliteit, maar scoren we ook zeer hoog op vlak van sociale ongelijkheid, en uitval van allochtonen. Gelijke kansen in ons onderwijs zijn een illusie. Groen vindt een hervorming dus noodzakelijk. Maar gezien de ernst van het probleem, is een lauwe compromisoplossing ook geen goede keuze. Meer zelfs : wij durven samen met veel specialisten stellen : liever geen hervorming, dan een slechte hervorming. Denk aan de invoering van het VSO - dat gebeurde op een halfslachtige manier en dat liep uit op een mislukking. Dit is niet voor herhaling vatbaar.

Groen gelooft in een grote hervorming, met een brede middenschool en differentiatie binnen de klas. Een systeem waar elke leerling beter van wordt, en op maat wordt begeleid. De steun van het onderwijsmiddenveld is hiervoor noodzakelijk.

Na een groot onderwijscongres met de Groenleden in 2011, een G100 burgertop met mensen uit het veld in mei, lanceert Groen nu dus een e-book met bijdragen van echte stakeholders. Er komen verschillende stemmen uit het onderwijsveld aan het woord in het boek. ”Allen verdedigen ze een hervorming, maar ze wijzen ook op de valkuilen. Een bedachtzame hervorming is nodig, die de sterktes van vandaag behoudt maar het huidige selectieve en asociale systeem wel durft in vraag stellen. Ze vragen maatwerk, beter opgeleide leerkrachten en investeringen in basisonderwijs.” aldus Elisabeth Meuleman, onderwijsspecialiste van Groen.

Groen wil met de lancering van dit e-book het publieke debat echt openen. Het boek bevat bijdragen van onder andere Rémy Bonny, leerling uit het secundair onderwijs, die meer inspraak voor de leerlingen vraagt. Elio De Bolle, voorzitter van de scholierenkoepel, benadrukt dat de overgang van basis naar secundair onderwijs meer aandacht en zorg verdient. Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO, wijst op het belang van een democratisch onderwijs, waarbij iedere leerling de eindmeet haalt. Verder zijn er nog bijdragen van Bart Koubaa, auteur, Sebastiaan Lenaert, docent in de lerarenopleiding en Mieke Van Houtte, sociologe.

Het e-book "LAAT ONS EENS AAN HET WOORD: een boek over de hervorming van het Secundair Onderwijs met stemmen uit het veld" kan gratis gedownload worden op www.groen.be/laatonseensaanhetwoord

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK