Groen maakt gelukkig

Een bos of park op wandelafstand


Groen maakt gelukkig en gezond. Dat is wetenschappelijk bewezen. We verbinden onze belangrijkste bossen en geven ze ruimte om te groeien. Elke stad krijgt een stadsbos. Het resultaat: 10.000 hectare nieuw bos en een groene long op maximum vijf kilometer van ieders deur. Het budget daarvoor – 500 miljoen euro – halen we niet alleen bij het departement natuur. Bossen zijn ook een meerwaarde voor stadsontwikkeling, recreatie, gezondheid, klimaat en erfgoed, dus die departementen doen mee hun duit in het zakje.

Dat is geen weggesmeten geld, want Vlaanderen is de meest bosarme regio van heel Europa en prijkt tegelijk bovenaan de statistieken over luchtvervuiling. Liefst 16.000 voetbalvelden bos en natuur zijn de afgelopen jaren onder asfalt en beton terechtgekomen. Van het weinige bos dat er nog overblijft, is een derde bedreigd met kap.

We moeten niet alleen nieuwe bossen planten, maar ook onze bestaande bossen beschermen. De kap van waardevol bos wordt onmiddellijk verboden. Bovendien moet elke gekapte boom in de buurt gecompenseerd worden, zonder uitzondering. We voeren eindelijk de betonstop uit, zodat er geen kostbare open ruimte meer verloren gaat. Elk jaar dat we de betonstop uitstellen, kost dat de Vlaamse belastingbetaler honderden miljoenen euro's. Niets doen is dus veel duurder dan nu in actie schieten.