15 jan 2014

Groen protesteert tegen duurder treinticket naar luchthaven

De uitbater van het Diabolo–netwerk rond de luchthaven vraagt een verhoging van de toeslag op de treintickets aan de regering. Dit antwoordde de minister van overheidsbedrijven Pascal Labille (PS) in de Kamercommissie Infrastructuur.

Fractieleider Stefaan Van Hecke (Groen) reageert fel tegen deze verhoging: “De kost van Diabolo mag niet verder afgeschoven worden op de treinreizigers. Vandaag betaalt de treinreiziger naar de luchthaven al 4,40 euro extra per rit. De dure toeslag is net één van de problemen waardoor zo weinig reizigers de trein nemen naar de luchthaven. De prijs van de tickets verder verhogen vergroot alleen maar het probleem.”

In november stelde de uitbater, Northern Diabolo, dat er geen enkel probleem is ondanks het verlies van 43 miljoen euro. ‘We zijn optimistisch en we moeten kijken op langere termijn’, klonk het toen bij de uitbater.

Van Hecke: “Ondanks de sussende berichten, vraagt de uitbater nu aan de regering om het tarief verder te verhogen. Maar meer treinreizigers aantrekken gaat alleen maar door goedkopere tickets en betere verbindingen. Het aantal reizigers dat de trein naar de luchthaven neemt stagneert al jaren rond 19%.”

Northern Diabolo stelt ook voor om meer treinen via de Diaboloverbinding te laten rijden. “Het laten omrijden van treinen om zo reizigers een toeslag te laten betalen is helemaal uit den boze. Vandaag krijgt de uitbater in ruil voor zijn investering reeds 35 jaar lang jaarlijks 9 miljoen euro. Daarbovenop ontvangt die private partner ook nog 0,5% van de inkomsten van de NMBS uit het binnenlandse vervoer en 4,40 euro per treinreiziger die naar of van de luchthaven spoort. Andermaal het bewijs dat de publiek-private samenwerking een dure zaak is. “Dat kost veel geld voor de staat en de reiziger. En dat wordt vandaag met de vraag van de privé-partner bevestigd”, besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK