26 apr 2018

Groen stelt keuzes van Agentschap Wegen en Verkeer in vraag

Gisterenavond raakte bekend dat het Agentschap Wegen en Verkeer massaal bomen kapt langs onze wegen om te vermijden dat transmigranten zich kunnen verstoppen. Een totaal absurde en onrespectvolle uitleg voor een veel breder probleem. Het Agentschap Wegen en Verkeer hakt er namelijk ook lustig op los als er van transmigranten geen sprake is, dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid voor Groen Bart Caron opvroeg bij bevoegd minister Ben Weyts.

“De afgelopen drie jaar is er naast onze Vlaamse gewest- en waterwegen 495 ha bomen verdwenen. Dat betekent 45 keer het Essersbos. Of maar liefst 1000 voetbalvelden,” aldus Bart Caron.

Op de vraag waarom Weyts fors de kap zet in de bomen langs onze wegen, kreeg Caron geen antwoord. Evenmin is duidelijk wat er met het gekapte hout gebeurt. Voor Caron is deze stijging dan ook onbegrijpelijk. “Bomen zijn de stofzuigers van de lucht. In tijden waarin de luchtverontreiniging ongekende proporties aanneemt, is het onbegrijpelijk dat er zo veel gekapt wordt langs onze wegen. Er is gewoon geen goede verklaring. Verkeersveiligheid alleen kan een dergelijke stijging niet verklaren: daarvoor worden er te veel bomen gerooid, vaak ook op onlogische plaatsen zoals de binnenkant van klaverbladen en bomen op tientallen meters van de rijweg. Geen enkele auto die het zou klaarspelen om tegen die bomen te knallen. Ook langs de waterwegen wordt lustig gekapt, alsof schepen uit de bocht gaan vliegen tegen een boom. De boodschap waar AWV gisteren mee kwam over de transmigranten, kan ook geen verklaring zijn voor deze kaalslag. Kortom: het is totaal onduidelijk waarom er op bepaalde plaatsen gekapt wordt en waarom er zo veel meer gekapt moet worden dan vroeger.”

Wat wel duidelijk is, is dat de kap negatieve gevolgen heeft. Niet alleen voor de toenemende luchtvervuiling, maar ook voor de biodiversiteit is dit een probleem. Ook voor vogels die op dit moment in broedseizoen zitten is dit een regelrechte aanslag.

Groen vraagt Weyts om de keuzes van AWV dringend kritisch tegen het daglicht te houden en bij te sturen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK