06 nov 2013

Groen steunt vraag VVSG: “Vlaamse regering moet half miljard bijdragen aan toename pensioenfactuur”

De Vlaamse gemeenten zullen onredelijke inspanningen moeten doen om een begroting zonder tekort te bereiken. De enquête van de Vlaamse vereniging van steden en gemeenten (VVSG) maakt duidelijk dat de crisis als een molensteen om de nek van de steden en gemeenten hangt. Groen steunt dan ook de vraag van VVSG dat de Vlaamse en federale overheden een half miljard moeten bijdragen aan de toename van de pensioenfactuur. “De overheden kunnen de gemeenten zo enigszins ontlasten. De gemeenten zijn de grootste investeerders in ons land en staan het dichtst bij de burgers. Het is van het allergrootste belang dat de inwoners het vertrouwen kunnen behouden in hun gemeente,” aldus Elisabeth Meuleman, fractieleidster in het Vlaams parlement, en Bart Caron, Vlaams parlementslid (Groen).

Vlaanderen heeft een begroting in evenwicht, en verwacht dat ook van de gemeenten. ”Logisch, maar dan mag de Vlaamse regering de gemeenten niet laten stikken. Als de Vlaamse regering de economie wil aanzwengelen, dan zullen de investeringen van de gemeenten daarbij een essentiële bouwsteen moeten zijn. Als de gemeentelijke budgetten blijven dalen, leidt dat onvermijdelijk tot een ernstige daling van openbare werken, investeringen in infrastructuur, in wegen, natuurontwikkeling enz. De gemeenten zijn veruit de grootste investeerders van alle overheden in ons land. Dat is dramatisch omwille van de effecten op de economie, werkgelegenheid, op gezinnen, aannemers enz. De minister-president zei tijdens de septemberverklaring dat investeringen absoluut mogelijk moeten blijven. Hij verwees daarbij ook naar de gemeenten. Vlaanderen kan dus niet met de armen gekruist aan de kant toekijken,” zegt Bart Caron.

Groen ondersteunt de vraag van VVSG dat de Vlaamse en federale overheden een half miljard moeten bijdragen aan de toename van de pensioenfactuur. Dat factuur neemt met 650 miljoen euro tegen 2018 toe. ”Vlaanderen schuift de pensioenfactuur maar al te graag door naar het federale niveau, maar de gemeenten betalen die helemaal zelf. Het is oneerlijk dat Vlaanderen de gemeenten hiervoor alleen laat opdraaien. Ook omdat de pensioenkost onmogelijk kan gekapitteld worden als het gevolg van een slecht lokaal bestuur. Het is een kostelijke erfenis van het verleden, niks meer en niks minder,” aldus Elisabeth Meuleman.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK