12 feb 2013

Groen verontwaardigd over buitensporig vonnis tegen actievoerders van Wetteren

Vandaag deed de Rechtbank van Dendermonde uitspraak over de actievoerders van Wetteren. Groen is verontwaardigd over het buitensporige vonnis met effectieve celstraffen van 6 en 8 maanden en op de criminalisering inzake “bendevorming” van de actievoerders.

Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Peeters (Groen): ”Dit is een politiek proces. Het is hallucinant dat de uitspraken van Vlaams Minister-president Peeters over ‘bendevorming’ klakkeloos gevolgd worden door de rechtbank. Deze veroordeling is buiten proportie. Het wordt hoog tijd voor een beetje gezond boerenverstand om de inzet van de actie op zijn ware aard en omvang te beoordelen.”
”Als sociale acties op deze manier worden gecriminaliseerd als ”bendevorming”, is dit een zeer gevaarlijk precedent voor alle toekomstige acties van vakbonden, vredes- en milieubeweging,” vreest Europarlementslid Bart Staes (Groen).
Groen hoopt dat een nieuwe uitspraak van de rechtbank alle argumenten van de verdediging zal aanhoren en een meer evenwichtig vonnis zal vellen.
In mei 2011 voerde het Field Liberation movement actie tegen de GGO- veldproef met aardappelen in Wetteren. Hoewel Groen de actie zelf niet ondersteunde, blijft Groen zich wel verzetten tegen de verdere commercialisering van de genetisch gemanipuleerde gewassen door chemiereuzen. De actie kwam uitgebreid in de pers en wakkerde het maatschappelijk debat over de landbouw van de toekomst aan. De 11 beklaagden kregen ruim ondersteuning van diverse landbouworganisaties, academie, burgers en ook van Groen.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK