Groen veroordeelt escalatie van geweld in Israël en Gaza. EU moet snel ingrijpen om bloedbad te voorkomen

16 November 2012

'Groen veroordeelt ondubbelzinnig de escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas. De uitbarsting van geweld is een aanslag op het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en gaat eens te meer ten koste van de burgerbevolkingen.' (Eva Brems)

“Groen veroordeelt ondubbelzinnig de escalatie van het geweld tussen Israël en Hamas. De uitbarsting van geweld is een aanslag op het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en gaat eens te meer ten koste van de burgerbevolkingen,” zegt Eva Brems, Kamerlid voor Groen. De eenzijdige veroordelingen door de Verenigde Staten en de Europese Unie van Hamas als enige verantwoordelijk voor het uitbreken van het geweld zijn niet van die aard dat ze de situatie op het terrein zullen verbeteren.

”Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet op Europees en internationaal niveau het geweld aan beide kanten van het conflict veroordelen en zorgen dat zowel de EU als de Amerikaanse president Obama hun rol van vredestichter opnemen, een rol die erkend werd met hun respectievelijke Nobelprijzen voor de Vrede” aldus Eva Brems.

Opnieuw moet vastgesteld en betreurd worden dat de hervatting van het geweld van de afgelopen dagen plaatsvindt in een electorale context in Israël, zoals het geval was tijdens de operatie "Grapes of Wrath" in 1996 in Libanon en "Cast Lead" in 2008 Gaza. De aanleiding voor de escalatie van de vijandelijkheden was de moord door het Israëlische leger op een kopstuk van Hamas terwijl Israël en Palestina in volle voorbesprekingen voor vredesonderhandelingen waren. Na de moord domineren de verslagen van mortier- en raketaanvallen op steden in het zuiden van Israël en bombardementen door het Israëlische leger in de Gazastrook helaas opnieuw de media. Aan beide zijden van het conflict klinkt de roep om "wraak" bijna even hard als vier jaar geleden. Groen vreest een remake van de Gaza-oorlog van eind 2008.

Vandaag worden Israëlische reservisten opgeroepen en verzamelen tanks aan de grens van Gaza in afwachting van een mogelijke invasie van de Gazastrook. Hamas vuurt raketten af die verder liggende gebieden zoals de miljoenenstad Tel Aviv kunnen treffen. De humanitaire gevolgen zullen zwaar zijn als het conflict niet snel ontmijnd wordt. Het is dan ook de hoogste tijd dat de EU diplomatiek tussenbeide komt om de situatie te kalmeren en de burgerbevolking van Israël en de Gaza tegen een nieuw bloedbad te beschermen. België moet hiertoe pleiten op de Europese Ministerraad Buitenlandse Zaken van maandag.