02 jun 2017

Groen vraagt bestuurders Samusocial om zitpenningen terug te geven

Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) verwacht van de bestuurders van daklozenorganisatie Samusocial dat ze hun zitpenningen teruggeven. Een derde van de giften die de Brusselse vzw Samusocial krijgt, wordt besteed aan zitpenningen voor bestuursleden, waaronder veel PS-politici zoals Burgermeester van Brussel Yvan Mayeur.

Verstraete: “Voor elke 3 euro die binnenkwam, ging er 1 naar vergoedingen voor het bestuur. Dat is extra bitter tegenover de mensen voor wie dat geld bedoeld was. Aan de verantwoordelijken vraag ik: geef dat geld terug zodat het gebruikt wordt voor wie het bedoeld was.”

Per zitting krijgen de bestuurders 140 euro. De voorzitter en gedelegeerd bestuurder wijzen erop dat het bureau maandelijks gemiddeld tien keer vergadert, wat neerkomt op 1.400 euro per maand. Ze benadrukken dat deze zitpenningen niet met publiek geld betaald worden, alles komt van giften. Die zijn afkomstig van particulieren, organisaties en ondernemingen. Arnaud Verstraete (Groen): “Die mensen hebben allemaal zware functies. Waar vinden zij de tijd om hier ook nog eens tweemaal per week te vergaderen? Dit is stuitend. Het enige wat ze nu behoren te doen is dat geld terugstorten. Ontslag nemen is slechts een eerste stap."

Groen en Ecolo dienen een motie in het Brussels parlement in met de bedoeling een uitgebreide inspectie van de financiën van Samusocial te organiseren. “We willen een compleet zicht op de analytische boekhouding van dit jaar en de vorige jaar. Daarnaast willen we de structuur van de organisatie aanpassen zodat het parlement hier wel inzage en controle krijgt.” Volgens het parlementslid van Groen moeten de socialistische bestuurders niet wachten op de motie om de eer aan zichzelf houden. “Dat is ook essentieel voor de toekomst van dergelijke vzw’s. Wie zal nog giften willen doen als je weet dat er misbruikt van wordt gemaakt door politieke mandatarissen?”

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK