30 jun 2011

Groen! vraagt duidelijkheid over cordon sanitaire

Groen! fractieleider Filip Watteeuw vraagt duidelijkheid over de afspraken die de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en sp.a gemaakt hebben met het Vlaams Belang om het kiesdecreet gestemd te krijgen en over hun houding ten opzichte van het cordon sanitaire.

Woensdagavond 29/06 vond er een opmerkelijk schouwspel plaats in het Vlaams parlement. ‘Om toch maar hun kiesdecreet te kunnen doordrukken, lijkt het alsof de Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en sp.a of ten minste één van hen het op een akkoordje gegooid hebben met het Vlaams Belang. Als dit klopt, dan heeft de meerderheid gisterenavond het cordon sanitaire doen sneuvelen,’ stelt Watteeuw vast.

Watteeuw vraagt de meerderheidspartijen om duidelijkheid te verschaffen over welke deals er woensdagavond werden gesloten om het Vlaams Belang te overtuigen om voor het kiesdecreet te stemmen. ‘Ik wil ook weten of dit betekent dat de meerderheidspartijen het cordon begraven. CD&V en sp.a hebben in het verleden altijd het cordon gesteund. Als ze dit nu loslaten, dan moeten ze de moed hebben om hierover klaarheid te scheppen bij de buitenwereld.’
Vooral het feit dat het Vlaams Belang zijn stemgedrag wijzigde doet vermoeden dat er een deal werd afgesloten. Wellicht ritselde N-VA één en ander met het Vlaams Belang, om hen zo over de streep te trekken. De provinciale kiesdrempel werd op vraag van het Vlaams Belang geschrapt en dat was nodig om hun steun te krijgen. Het verdeelde stemgedrag van sp.a en CD&V bij de eindstemming wijst in dezelfde richting. Een aantal parlementsleden van sp.a en CD&V waren wel aanwezig maar weigerden te stemmen.
Groen! wil het cordon onverkort behouden. Het Vlaams Belang is en blijft een partij die wegens racisme en discriminatie werd veroordeeld en algemeen een haatdiscours blijft hanteren.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK