28 mei 2013

Groen vraagt herbevestiging van Vlaamse wapenembargo tegen Syrië

“Het Vlaamse wapenembargo tegen Syrië moet uitdrukkelijk herbevestigd worden,” zo luidt de dringende vraag van Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) nu het Europese licht niet langer op rood staat. “Meehelpen aan het scenario waarin de Syriërs al vechtend de burgeroorlog proberen te beslechten, is pure waanzin. Het druist in tegen alles waar de EU, Nobelprijswinnaar voor de vrede, voor staat,” aldus Eva Brems, Kamerlid voor Groen.

Groen roept de Vlaamse regering op om er strikt op toe te zien dat geen van de strijdende partijen in Syrië worden bevoorraad met Vlaamse wapens. ”Ook niet na wederuitvoer door die EU-lidstaten die een algemeen Europees embargo niet langer nuttig achten. Ook de hoogtechnologische componenten die in het buitenland militaire toepassingen krijgen, moeten hierbij streng in de gaten worden gehouden,” zegt Caron.

”Wapenleveringen zullen nog meer burgerdoden veroorzaken. Garanties over wie de wapens in handen krijgt, zijn er niet, noch over de manier waarop ze ingezet zullen worden. We moeten bovendien rekening houden dat ook na een regimewissel de wapens gebruikt worden voor aanslagen en aanslepende gevechten. Hoe meer wapens er circuleren in Syrië, hoe groter het aantal burgerslachtoffers op lange termijn zal zijn,” aldus Brems.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK