11 jun 2013

Groen vraagt opheldering over Belgische toegang tot PRISM

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft blijkbaar al jaren directe toegang tot alle gegevens van gebruikers van Microsoft, Google, Facebook, Skype, Apple en andere internetgiganten. Fractieleider Stefaan Van Hecke en Europees Parlementslid Bart Staes (Groen): “We moeten precies weten wat er in België is gebeurd. Alleen absolute transparantie kan opheldering brengen over de Belgische toegang tot PRISM. Groen vraagt een hoorzitting met de ministers van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR), de Belgische veiligheidsdiensten, vertegenwoordigers van de Belgische en Europese privacywaakhonden en van de Amerikaanse regering.”

Als het gaat om een digitale huiszoeking, dan zijn de Belgische wetten van toepassing. Het kan niet dat er gegevens vanuit België aan de VS worden verstrekt. Groen wil ook weten of de Belgische inlichtingendiensten gebruik maken van informatie uit het Prism-programma. ”Als dit het geval is, dan is dit volstrekt onaanvaardbaar,” reageert Van Hecke. Onze persoonlijke gegevens verdienen goede bescherming. Groen vraagt aan Justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) regeringsmaatregelen om onze online privacy beter te beschermen.”

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) hamert ook op de verantwoordelijkheid van de Europese Unie. De Verenigde Staten hebben sinds 2007 wetten die bedrijven verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten. ”Europa moet ervoor zorgen dat de Europese privacy-wetgeving daadwerkelijk mensen en bedrijven beschermt. De Europese Commissie en onze eigen regering zijn daar buitengewoon laks in geweest,” aldus Staes.

Data die in Europa worden opgeslagen kunnen doelwit worden van spionage. Dat ondermijnt de privacy van Europese burgers. Ook gevoelige informatie van bedrijven en overheden kan zo in Amerikaanse handen komen. Dit kunnen we in Europa niet accepteren. ”Deze Amerikaanse wetten moeten van tafel. Daarom moet de EU expliciet verbieden om hieraan mee te werken”, besluit Staes.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK