25 apr 2013

Groen wil 32.000 halfautomatische aanvalswapens verbieden

De Belg bezit meer dan 32.000 gevaarlijke aanvalswapens. Naar aanleiding van de schietpartij in het Amerikaanse Newton waar 28 dodelijke slachtoffers vielen, onderzocht Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) hoeveel van dergelijke wapens in België zijn vergund. “De cijfers zijn schokkend. Belgen bezitten meer dan 32.000 halfautomatische aanvalswapens, zoals Kalashnikovs, Uzis en P90. Dit is totaal nutteloos en betekent een gevaar voor de samenleving. Groen wil halfautomatische aanvalswapens dan ook verbieden.“

In totaal zijn er 32425 zware halfautomatische aanvalswapens vergund. 2851 machinepistolen (Uzi’s; en P90), 1619 machinegeweren (FAL) en 27925 halfautomatische lange wapens (hieronder vallen onder andere de Kalashnikovs) die zijn omgebouwd tot halfautomatisch wapens. Het schietincident in Luik op 13 december 2011 waarbij 6 dodelijke slachtoffers vielen, werd met dergelijk wapen gepleegd. ” Je verwacht deze wapens in de oorlog in Syrië maar niet in België”, aldus Van Hecke.

Deze automatische wapens zijn makkelijk om te bouwen (bijv. veiligheidspal die volautomatisch vuren niet toelaat) tot halfautomatisch waarvoor men makkelijker een vergunning kan krijgen. Deze wapens zijn niet geschikt voor civiele doeleinden zoals het sportief en recreatief schieten. Groen wil een aanpassing van de federale wapenwet zodat dergelijke halfautomatische aanvalswapens niet langer worden vergund.

De minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD) stelt zich in haar antwoord zelf ook terecht vragen of het wel opportuun is dat gewone burgers met dergelijke wapens een sport beoefenen. ”Het is nu aan de minister om snel in te grijpen aan de Wapenwet aan te passen. Het kan niet langer dat dergelijke wapens, zoals de Bushmaster die gebruikt werd in het Amerikaanse Newton, nog langer worden vergund. Van dit type zijn er in ons land 42 in omloop”, besluit Van Hecke.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK