19 dec 2011

Groen! wil dat de Europese Commissie België terugfluit.

Kersvers Minister voor Werk, Monica De Coninck (SPa.) wil de regels om Roemenen en Bulgaren te weren verlengen.

Groen! wil dat de Europese Commissie België terugfluit. Kersvers Minister voor Werk, Monica De Coninck (SPa.) wil de regels om Roemenen en Bulgaren te weren, verlengen tot eind 2013, dat mag alleen als zij kan bewijzen dat zij een 'ernstige verstoring van de arbeidsmarkt' opleveren. Dat is onmogelijk en onwenselijk volgens Groen! Europarlementslid Bart Staes.

Staes:"Onze steden worden overspoeld door werknemers uit de voormalige Oostbloklanden die nu geen volwaardig arbeidersstatuut kunnen krijgen en daardoor in het zwartwerk en/of in de armoede gedreven worden. Hen als volwaardig lid van de Unie erkennen zou hen in staat stellen volwaardig werk te vinden. Diverse onderzoeken tonen overigens aan dat Roemenen en Bulgaren geen hogere werkloosheid veroorzaken, omdat er geen sprake is van verdringing. Als de Europese Commissie de toetredingsverdragen serieus neemt kan zij niet anders dan De Coninck terugfluiten."

Per 1 januari 2014 wordt de Belgische arbeidsmarkt hoe dan ook opengesteld voor Roemeense en Bulgaarse arbeidskrachten. Staes: "Het enige dat De Coninck nu doet is de problemen voor zich uitschuiven, terwijl België zich nu juist zou moeten instellen op de realiteit van vrij verkeer van werknemers. De Coninck creëert met haar plannen alleen maar problemen. Werkvergunningen weigeren werkt uitbuiting door malafide uitzendbureaus en schijnzelfstandigheid in de hand."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK