24 okt 2013

Groen wil snel duidelijkheid over taaltest voor docenten

Groen wil dat er snel duidelijkheid komt rond de taaltest voor docenten. Volgens het Leuvense studentenblad Veto worden de taaltesten die de Vlaamse universiteiten gebruikten niet internationaal erkend door ALTE. 'De verwarring is compleet nu. Eerst wist de minister van Onderwijs Smet (Sp.a) niet wat te doen met de gebuisde professoren en nu blijkt de test niet eens geldig te zijn. Het is tijd dat de minister stopt met zijn kunst- en vliegwerk', aldus fractieleidster Elisabeth Meuleman (Groen).

Het internationale taalcentrum ALTE (Association of Language Testers) erkent de taaltesten niet die de Vlaamse universiteiten gebruikten om de kwaliteit van het Engels te testen van hun docenten die in die taal lesgeven. Een internationale erkenning was een voorwaarde die minister van Onderwijs Smet gesteld had om de gebruikte testen te aanvaarden.

Groen had al eerder kritiek op de ondoordachte invoering van de verplichte taaltest. "Maar nu is de verwarring compleet", zegt Groen-fractieleidster Meuleman. "Zowel voor de docenten die slaagden voor hun test als voor de docenten die niet slaagden. Het is tijd dat de minister stopt met dit soort kunst- en vliegwerk, en eens bezint voor hij begint. We kunnen alleen maar hopen dat de testen niet moeten overgedaan worden."

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK