27 feb 2014

Groen zwaar ontgoocheld in onvoldoende investeringen in Brussels onderwijs

Groen wil dat er nog voor de verkiezingen een concreet actieplan komt voor het Brussels onderwijs. Daarin moeten de Vlaamse en de Franse gemeenschap samen afspreken over de locatie en de financiering van extra scholen. “Alle gegevens hiervoor zijn voorhanden. Het is nu enkel een kwestie van politieke wil. We moeten kiezen voor onze Brusselse kinderen, voldoende scholen voorzien is zo’n evidentie,” volgens Elke Van den Brandt, Brussels Parlementslid voor Groen en Elisabeth Meuleman, fractieleidster Groen in het Vlaams Parlement.

Uit cijfers van het Lokaal Overlegplatform Brussel (LOB) blijkt dat er een capaciteitstekort is in het Brussels onderwijs. Dit jaar meldden maar liefst 5.000 ouders hun kind aan voor het Nederlandstalig onderwijs, tegen 4.100 vorig jaar. De nood aan plaatsen groeit elk jaar. “Willen we jonge ouders in ons gewest houden, dan moeten we voor ieder kind een plek voorzien. Willen we genoeg scholen hebben voor de toekomstige generatie, dan moeten we nu massaal investeren. Bij onvoldoende capaciteit zijn het bovendien altijd de meest kwetsbaren die het eerst uit de boot vallen,” aldus Meuleman.

Kwaliteitsvol onderwijs is de basis voor een gezonde samenleving. In Brussel organiseren twee gemeenschappen onderwijs. Elisabeth Meuleman stelt: “We mogen niet blind zijn en de problemen naar elkaar doorschuiven. Dat is de toekomst van onze stad op de helling zetten.” De Vlaamse overheid heeft een verpletterende verantwoordelijkheid in Brussel. Van den Brandt, “Het is een kans en een erkenning dat zoveel ouders hun kinderen in Nederlandstalige scholen willen inschrijven. Laat ons een toekomst geven aan Brussel, kiezen voor de Brusselse kinderen en investeren in het onderwijs”.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK