26 okt 2011

Groene bank

Wat als we bankencrises konden voorkomen en tegelijk goed konden doen voor het milieu?

Dat lijkt misschien een ideaal en onhaalbaar doel, maar het is best mogelijk. Het enige wat hiervoor vereist is, is dat de mensen een beetje meer druk op hun bank zetten. Zo is er op dit ogenblik in België maar één bank die groen investeert, Triodos bank. Bovendien keert deze bank ook geen bonussen uit. Andere banken meten zichzelf een zeer groen imago aan door te besparen op hun eigen CO2-uitstoot. Al deze besparingen worden echter teniet gedaan door de uitstoot van de bedrijven waarin deze banken investeren.

Het is dus tijd dat de consument zijn banken onder druk plaatst om in het belang van ons allen meer groene investeringen los te weken. De overheid moet banken die hierin investeren ook ondersteunen door hen bijvoorbeeld minder te belasten. Men kan in een sterk geürbaniseerd land als België met een sterke bankentraditie de markt voor groene investeringen niet aan één speler overlaten.

Indien de consument hier van zich laat horen en de vraag stelt, zullen de banken ongetwijfeld volgen. Zo kunnen privébedrijven op een winstgevende manier bijdragen aan het groener maken van onze wereld. Bovendien creëren investeringen in groene economie jobs met een hoge toegevoegde waarde en deze moedigen ook innovatie aan.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK