07 apr 2015

Groene en sociale taks shift betekent dubbele bonus voor burgers en leefmilieu

De Vlaamse en federale regeringen hebben alle hefbomen in handen om extra jobs en een positief effect voor milieu en leefomgeving te creëren. Een groene en sociale taks shift is kwestie van 5 minuten politieke wil.

Een nieuwe studie van het Vlaams Departement Leefmilieu, Natuur en Energie bevestigt: groene taks shift goed voor milieu én werkgelegenheid.

De Vlaamse en federale regeringen hebben alle hefbomen in handen om extra jobs en een positief effect voor milieu en leefomgeving te creëren. Een groene en sociale taks shift is kwestie van 5 minuten politieke wil.

“Een eerlijke bijdrage uit de grootste vermogens en een groene belasting verschuiving zijn onlosmakelijk verbonden. De invoering van een groene én sociale taks shift op Vlaams en federaal niveau betekent een dubbele bonus voor onze burgers en het leefmilieu. Ze maken onze fiscaliteit veel evenwichtiger en voordeliger voor de burger,” zegt Meyrem Almaci.

Alle elementen liggen op tafel. Het is nu aan premier Michel en minister-president Bourgeois om niet langer te treuzelen. “In de alternatieve begroting van Groen stond de taks shift reeds centraal. Lasten op arbeid worden veel meer verlaagd dan in de begroting van de meerderheid (3,2 miljard) en kan tot 60.000 jobs opleveren. We verminderen ook de vennootschapsbelasting voor KMO’s gevoelig (2,9 miljard) door een hervorming van de notionele interestaftrek. Van de grootste vermogens, de grootbanken, de vervuilers, de fraudeurs en de speculanten wordt een eerlijke bijdrage gevraagd.”

Naast een hogere nucleaire bijdrage van Electrabel pleit Groen ook voor een mobiliteitsverschuiving. “De steun voor bedrijfswagens (goed voor 1,2% van het bbp, nu de hoogste in Europa) wordt verlaagd tot het niveau van Duitsland (0,9% van het bbp). Tegelijkertijd worden middelen vrijgemaakt voor de invoering van een mobiliteitsbudget. Zo subsidiëren we niet langer de files en luchtvervuiling. Daarnaast zijn investeringen in het openbaar vervoer noodzakelijk in plaats van de drastische besparingen,” besluit Almaci.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK