18 sep 2014

Groenen in Europees Parlement voeren het verzet aan tegen Russische gaspijplijn.

De South Stream moet niet worden aangelegd, vindt het Europees Parlement. Op voorstel van Groen-Links collega Europarlementslid Bas Eickhout riep het parlement vandaag de EU-landen op om niet langer mee te werken aan deze nieuwe Russische gaspijpleiding. De Europese Groenen zijn verheugd over deze keuze om onze energieafhankelijkheid van Rusland af te bouwen.

Bart Staes, Europarlementslid voor Groen: "South Stream is een schoolvoorbeeld van Poetins verdeel-en-heerspolitiek. Door sommige landen te paaien met goedkoop Russisch gas, hoopt hij de Europese Unie te verzwakken en zijn greep op Oekraïne te versterken."

De South Stream zou van Rusland, onder de Zwarte Zee door, naar Oostenrijk en Italië lopen. De nieuwe gaspijplijn omzeilt op die manier Oekraïne. Zo kan Poetin Kiev blijven chanteren met het dichtdraaien van de gaskraan, zonder zijn leveringen aan andere landen in gevaar te brengen.

Staes: "De Europese Unie moet afkicken van Poetins gas en het Europees parlement geeft daarbij het goede voorbeeld door het voorstel dat de EU-landen oproept om 'voorgenomen contracten met Rusland in de energiesector te schrappen, inclusief de gaspijpleiding South Stream' goed te keuren".

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK