20 jun 2013

Groenen steunen uitbreiding euthanasiewet

Verschillende meerderheidspartijen hebben donderdag aangekondigd 4 gezamenlijke wetsvoorstellen in te dienen in de Senaat met betrekking tot de uitbreiding van de wet op de euthanasie.

Groen en Ecolo hebben het dossier rond euthanasie altijd op de voet gevolgd, en gesteund, zowel in het huidige debat, als bij de stemming van de originele wet in 2002. De afgelopen 10 jaar hebben we de toepassing van de wet nauw opgevolgd, en hebben we hierover regelmatig overlegd met de mensen op het terrein. Het debat in de Senaat lijkt een uitbreiding mogelijk te maken op het vlak van minderjarigen, met betrekking tot de doorverwijsplicht, en op het vlak van de onbeperkte geldigheid van de wilsverklaring.

Freya Piryns, Senator voor Groen steunt die uitbreiding : ”Als het aan Groen lag, zouden we nog verder gaan in de uitbreiding. De afgelopen 10 jaar op het terrein toonden aan dat er bijvoorbeeld ook een regelgeving nodig is wat betreft wilsonbekwamen. En de versnipperde wetgeving op vlak van het levenseinde zorgt nu vaak voor onduidelijkheid. Daarom hebben we zelf een overkoepelende wet uitgewerkt, die alle beslissingen bij het levenseinde omvat, waaronder ook een aantal uitbreidingen op de huidige euthanasiewet”.

”Maar uit de afgelopen hoorzittingen in de Senaat bleek dat er nog geen consensus is over zo’n algemene, overkoepelende visie. Daarom zullen we alvast de voorstellen van de senatoren Mahoux, Defraigne, Swennen en De Gucht steunen, mits we hierover in de Senaat open over kunnen debatteren”, besluit Piryns.

De Senaat is trouwens een goede plek om dit soort debatten, die traditionele politieke tegenstellingen en meerderheid/oppositielogica moeten kunnen overstijgen, te voeren.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK