Hoe stem je met een stemcomputer?

Op zondag 14 oktober 2018 zijn het verkiezingen voor de gemeente- en provincieraad. Gaan stemmen is best spannend, niet? Zeker als je beseft hoe belangrijk je stem is voor de toekomst van je streek. Wordt het veiliger fietsen en wandelen? Zullen woningen opnieuw betaalbaar worden? Komen er meer parken en bossen?

Met dit stappenplan hoef je je over het papierwerk alvast geen zorgen meer te maken. Zo kan je helemaal focussen op de beslissing wie jou mag vertegenwoordigen.

  1. Ten laatste twee weken voor de verkiezingen ontvang je op je domicilieadres je oproepingsbrief. Daarop staat in welk stemlokaal je moet gaan stemmen en hoe lang dat lokaal open is. Je kan niet ergens anders of op een ander tijdstip gaan stemmen. Als je in het buitenland bent of ziek bent, kan je iemand een volmacht geven.
  2. In het kieslokaal zullen ze je registreren met je identiteitskaart en je oproepingsbrief. Vergeet die dus niet!
  3. Na het registreren krijg je een chipkaart. Daarna ga je het beruchte stemhokje in, waar je de chipkaart in de stemcomputer steekt.
  4. Je stemt eerst voor de gemeenteraad en daarna voor de provincieraad.
  5. Je kan stemmen op één partij of op één of meerdere kandidaten van dezelfde partij. Als je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten, dan stem je op de partij door het bolletje bovenaan te kleuren. Als je graag bepaalde kandidaten een extra duwtje in de rug geeft, dan kan je het bolletje naast hun naam kleuren. Superhandig: met een stemcomputer kan je niet ongeldig stemmen.
  6. Als je je stem bevestigd hebt, drukt de computer een stembiljet af. Dat vouw je op met de bedrukte kant naar binnen.
    Je chipkaart geef je aan de medewerkers van het stemlokaal en je stembiljet scan je in en stop je in de stembus.

Vind Groen in je buurt

Vind je gemeente

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meerOK